Cum să: îți cureți mașina rapid și eficient de zăpadă și gheață dimineața

 1. Curățarea locului de lângă parcare

Dacă zăpada este destul de mare este posibil ca să rămâneți blocați în propria parcare. Dacă se poate, este recomandata curățărea zăpezii cu ajutorul unei lopeți. Efectuați această operațiune înainte de a muta mașina. Mutarea mașinii pe zăpada necurățătă va lăsa urme pe zăpada care vor fi greu de curățat și care se poate transforma în gheață dacă temperatura scade sub 0 grade. Cel puțin curăță zăpada în jurul rotilor, culuarul până la stradă și zidul de zăpadă făcut de mașinile care dezăpezesc în dreptul parcării.

 1. Curățărea mașinii

Curăță zăpada complet de pe mașină. Zăpada pufoasă ramasă pe mașină se va scurge pe parbriz îngreunând vizibilitatea; zăpada apoasă este grea și vei consuma mai mult combustibil odată cu deplasarea mașinii. Zăpada și gheața care cade de pe mașină în timpul mersului va afecta și șoferii din spatele tău.

 1. Folosește pentru curățare o perie de calitate

O perie ce calitate va curăța zăpada fără să îti deterioreze vopseaua mașinii. Începe cu curățarea plafonului apoi geamurile, capota și portbagajul mașinii și la final lateralele, fața și spatele mașinii. Nu uitați să curățați numărul de înmatriculare, farurile și stopurile.

 1. Porniți dezghețarea pentru geamuri

Deși nu recomandam, lăsarea mașinii la relantiv si deschiderea butonului de dezghețare a parbrizului va curața geamurile de aburi înainte de pornire. Acestea nu au fost concepute pentru curățarea parbrizului și curățarea de zăpadă, de aceea va fi necesar să ieși afară și să curețați geamurile din exterior.

 1. Asigurați-vă buna vizibilitate

Prea mulți șoferi răi consideră că este suficient să cureți o mică parte din parbriz. Nu fi unul dintre ei! Aveți nevoie ca tot parbrizul să fie curat și mașina să fie curățată în întregime de zăpadă pentru a fi un șofer bun. În multe țări legea interzice condusul mașinii cu geamurile acoperite parțial sau total de zăpadă.

 1. Radeți gheața

Alegeți o recletă cu mâner scurt sau una din racletele cu perie pe verso, în funcție de cea care este cea mai simplă de utilizat pentru înălțimea și puterea dumneavoastră. Este nevoie să raclați geamul nu gheața, așa că folosiți racleta de la marginea locului cu gheață unde aveți contact cu geamul. Fiți atenți în jurul ștergătoarelor pentru a evita deteriorarea cauciucului din lamela ștergătoarelor.

 1. Sprayază problemele

Sprayul de gheață pentru parbriz pot facilita curățarea peliculei de gheața cu ușurință. Nu folosiți niciodată apă fierbinte care poate face crăpături în parbriz. Lustruirea parbrizului cu solutie hidrofugă poate reduce cantitatea de gheață care va trebui îndepărtată.

 1. Fiți atenți la ștergătoare

Nu porniți ștergătoarele decât atunci când sunteți siguri că lamelele ștergătoarelor nu sunt înghețate. Dacă sunt înghețate puteți deteriora lamela de cauciuc a ștergătorului sau să defectați motorașul ștergătoarelor. Verificați-le în întregime cu degetele pentru gheață. Această operațiune poate fi mai ușoară dacă ați utilizat soluie de dezghețat cateva minute în urmă. Unele vehicule au stergataore cu dezghețare (cu fire În calzite – similar lunetei) în partea inferioară a parbrizului.

 1. Acoperiți-vă parbrizul

Acoperirea parbrizului cu un material după ce ați parcat mașina seara va reduce semnificativ timpul alocat curățării parbrizului dimineața. Trebuie doar înlăturat materialul care a acoperit parbrizul. Scuturați-l bine din moment ce doriți sa-l depozitiați în portbagajul mașinii fără să aveți scurgeri de apă în portbagaj.

 1. Pastrați-vă geamurile curate

În orice moment în care parbrizul sau geamurile laterale se aburesc în timpul mersului porniți dezaburirea pe treaptă superioară pentru a grăbi dezaburirea. Evitați utilizarea recirculării climei în mașină, în special atunci când hainele sau cizmele din picioare sunt umede pentru ca această umezeală se va condensa pe geamurile mașinii.

 1. Umpleți-vă lichidele

Murdăria și sarea de pe drum poate face imposibilă vizibilitatea prin parbriz, în special în zilele însorite. Umpleți vasul de spalare a parbrizului regulat și sa aveti întotdeauna un lichid de rezervă la dumneavoastra. Utilizați un lichid pentru parbriz care are specificațiile temperaturilor de iarnă. Spălarea cu soluție de parbriz specifică iernii va face utilizarea ei într-un mod plăcut dar în nici un caz nu utilizați apă obișnuită care va îngheța și deteriora sistemul de spălare. Cand vă curățați mașina, curățati zăpada din jurul șprițuitoarelor de parbriz.

 1. Schimbă-ți ștergătoarele

Mulți șoferi se folosesc de ștergătoarele lor mult timp după ce acestea au iesit din perioada de utilizare optimă. Înlocuiți-le oridecâte ori se deteriorează sau perioada lor de utilizare este depașită: este o asigurare ieftină a unei vizibilități bune. Ștergătoarele de iarna sunt create pentru a fi utilizabile când temperature scad sub 0 grade, și forma lor ajuta la împirdicarea înghețării ștergătoarelor.

 1. Cunoaște-ți mașina

Dacă ți-ai cumpărat mașina în anotimp cu vreme frumoasă, s-ar putea să nu fi familiar cu toate conmenzile ei. Încearcă să te familiarizezi cu butoanele de dezghețare parbriz și lunetă și setările opțiunile lor. Daca ai și oglinzi încălzite verifică manualul utilizatorului pentru a afla cum funcționează. Unele trebuie pornite de la buton și altele pot fi activate doar dacă este activă dezghețarea la luneta din spate.

 1. Asigură-te că vezi (poți fi văzut)

Pornește-ti farurile în orice moment când vizibilitatea este redusă: la amurg sau în zori, în zăpada sau ploaie, sau daca există strălucire de la soare. Poziția de drum nu îti deschide și lumina spate, și dacă ai setări automate la faruri s-ar putea să nu fie destul de întunecat pentru a deschide farurile. Dacă întâmpini dificultăți în a vedea alte mașini, atunci este timpul să iți deschizi și tu lumina de drum.